duminică, 26 mai 2013

" 26 de ore de după... " sau " Teoria celor 3 absurdităţi "


  Viaţa în fond este plină de absurdităţi...
  Şi există una, cea mai mare dintre toate: cînd vezi... trăieşti, exişti, respiri, eşti plin de visuri, de speranţe, de planuri pentru viitor, de un mare crez al tău, şi eşti mulţumit de tot ceea ce ai, eşti obişnuit cu tot ceea ce ai şi eşti liniştit în cuibul ăsta al tău clădit timp de ani de zile... pînă într-o zi...  Pînă în ziua în care apare cineva şi îţi răstoarnă violent tot ce ştiai tu despre viaţă, o răsturnare atît de euforică şi de îmbătătoare în acelaşi timp încît trupul tău se alipeşte strîns de trupul celui de al doilea momentan... Descoperi că pînă acum ai trăit de fapt înjumătăţit, şi din culpa Marii Regăsiri şi Marii Reîntregiri tot crezul tău şi toate visurile tale nu mai au nici un rost în sigurătate... Timp de 20 de ani poţi să trăieşti, să îţi doreşti lucruri, să cazi, să te ridici în linişte, şi apoi apare un omuleţ fără de care nu îţi mai poţi imagina viaţa, fără de care nu poţi să îţi mai doreşti lucruri, să cazi sau să te ridici.
   Ei uite, că după absurditatea aceasta mai urmează una...
 Începeţi să creaţi, să procreaţi, să naşteţi, să clădiţi: O mare iubire. Orişicare bariere între voi doi se dizolvă pe zi ce trece tot mai mult astfel încît nu mai există nici un secret şi nici o ruşine în pielea dezgolită sau de gîndul pe care îl purtaţi - Eu sunt tu şi Tu eşti eu.  Cea mai frumoasă etapă a unei iubiri este cea de Sinceră Visare – cînd tot viitorul tău îl asociezi cu trupul de alături pentru care ai făcut o pasiune profundă deja: mâinile care vreai să îţi mîngîie spatele dezgolit pentru totdeauna, guriţa pe care vreai să o poţi săruta întotdeauna, vocea cu care vreai să te trezeşti întotdeauna...  Trupul de alături îţi este cel mai bun prieten şi cel mai tandru amant... trupul de alături promite să aibă grijă de tine, trupul de alături spune că îi place cum miroase pielea ta, trupul de alături îţi aminteşte mereu cît de frumos eşti, trupul de alături are încredere în tine şi trupul de alături te îmbrăţişează cînd eşti prăbuşit – şi aici are loc " Logodna ", marea promisiune a sufletelor voastre de devotament, de iubire veşnică, degetele se încălcesc complicat în palmele voastre strînse şi vă treziţi cu mîinile prinse dimineaţa, vă prindeţi în secret mîinile în stradă şi adormiţi cu ele seara căutîndu-vă ochii de după ele... de parcă între palme aţi ţine jurămîntul, copiii pe care vi-i doriţi în viitor, casa, curtea pentru care deja aţi gîndit amplasarea florilor, şi multe - multe alte seri în care veţi adormi la fel.
  ... Pînă într-o zi... cînd în stradă palmele par să nu se mai intersecteze în aer, cînd gura pe care ai vrut să o săruţi pentru totdeauna devine amară, cînd trupul de alături nu îţi mai promite nimic şi nici nu te mai îmbrăţişează cînd eşti prăbuşit...
      Te doare.
  Te taie în carne şi te întrebi: Cum de s-a ajuns pînă aici ? Iar trupul de alături e mai rece şi mai străin ca niciodată... Aceasta e absurditatea: Cum după o mare iubire poate să urmeze un mare nimic ?
   Te zbaţi, trupul tău se îndoaie în durere şi se dezdoaie în lacrimi... fiindcă s-ar putea să nu-l mai vezi niciodată pe care pe care l-ai iubit atît de mult... Tot gîndul ţi-e doar despre el şi nu-ţi vine a crede că ţi se întîplă... Amintirile care îţi apar în faţa ochilor te storc de viaţă tot mai mult, dar mai presus de toate, nu îţi poţi răspunde la întrebarea: Şi acum ce fac eu mai departe ? De parcă ai fi trăit toată viaţa alături de acel om şi abia acum eşti înjumătăţit... De parcă nu ai fost niciodată sigur... De parcă pînă la venirea lui ai ştiut că anume el o să fie -  Cam gîndurile astea îţi vin în primele 26 de ore de după o despărţire... Mai departe intuieşti doar că o să fie mai rău.
Fiindcă după ce ai iubit atîta, ştii că o altă Mare Absurditate este că o să fie bine...


7 comentarii:

  1. extraordinar..uite că și o lacrimă a prins viață!!!
    această postare ..are ceva...ce doare,ce taie pînă în măduva oaselor!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti multumesc pentru apreciere :) Ma bucura sa aud ca scrierile mele ajung la cele mai sensibile coarde ale sufletului :) !

      Ștergere
  2. excelent ,fiecare om cu viata lui pe acest PAMANT

    RăspundețiȘtergere
  3. poezia e tarimul tau , imi place cum o culegi, iar asta conteaza muuult ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. ”Marea absurditate e că totul va fi bine” - frumos, sincer, adevărat. Felicitări, Augustina!

    RăspundețiȘtergere